torsdag 24 januari 2019

Kan Jennie Nilsson vända trenden?

Jennie Nilsson är en spännande utnämning. Äntligen en landsbygdsminister som kan identifiera sig med den problematik som är verklighet i mindre kommuner och små tätorter.

Identitetspolitik fnyser många föraktfullt. Inte minst såna som till läpparna bekänner sig till tron, att utnämningar skall ske oberoende av ålder, bakgrund, kön och klass. Fan tro´t. Själv ser jag stora poänger i just identitetspolitiken, att det ger en mångfald som är viktig i beslutsprocessen.

Jennie Nilsson, landsbygdsminister
Jennie Nilsson har egenskaper som ingen tidigare landsbygdsminister haft. Definitivt inte Eskil Erlandsson (centerpartist) eller Sven-Erik Bucht (socialdemokrat). Om än män med stor livserfarenhet.

Studerar vi flyttmönstren på orter med vikande befolkningsunderlag ser vi att det i första hand är ungdomarna som flyttar. Och allra först drar de unga kvinnorna, och i större omfattning. Och det lär knappast vara mångkulturen som skrämmer bort dom …

Jennie Nilsson är kvinna, är uppväxt, och har även arbetat politiskt, i den miljö hon nu ska vara minister för. Förhoppningsvis kan hon i vart fall lyfta upp den demografiska snedfördelningen på dagordningen. Och även lägga ett feministiskt perspektiv på arbetet.

Det behövs. Ser vi till verkligheten i utarmningsbygderna borde fråga nummer ett vara: Hur får vi tjejerna att trivas, så att dom vill flytta tillbaka efter avslutad utbildning?

Symtomatiskt är att när en kommun gör en ungdomssatsning så handlar det ofta om någonting med motor. Visst, det är säkert bra, inte minst för att det har en lugnande verkan lokalt. 

Men frågan måste ställas: Hur ser vi till så att tjejerna trivs? Gärna också besvaras och åtgärdas.

Eller är det kanske så illa. att många orter med stigande medelålder helt enkelt kommer att tyna bort. Att vi kommer tvingas tvångsförflytta gamla därför att där inte finns personal att anställa till vård och omsorg. Eller att där inte finns billiga bostäder. Det kommer tiden att utvisa.

Men innan vi börjar utrymma landsändar i det här landet, ska vi i alla fall försöka göra något för att slippa ta till den åtgärden. Nu har vi i alla fall fått en landsbygdsminister med lite annorlunda erfarenhet och bakgrund än föregångarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar