onsdag 7 december 2016

Lucia-hatet är inget nytt

Upprördheten är stor över det hat och de hotelser som drabbat familjen till det barn som deltog i en reklamkampanj för Åhléns. En gräns hade passerats och många tyckte att nu får det vara slut på hatet.

Den gräns som överskreds har dock varit föremål för balanskonster under en längre tid. Att gränsen skulle överskridas med råge var bara en fråga om när.

För fyra år sedan hade en artikel på sajten Avpixlat rubriken ” SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia”. 14-åriga Astrid var lucia i SVT och det retade upp Sverigedemokraternas propagandasajt, inklusive gruppen som kommenterar.
Bild från SVT. Länk ovan.

Att Sverigedemokraterna hänger ut och hånar barn är alltså inget nytt.

Det är inte länge sedan bland andra Kent Ekeroth (överraskad?) hånade en ung pojke på Twitter. Anledningen var att några skolelever deltog i en Tv-utfrågning av skolministern. Ekeroth & Co Twittrade om att pojken såg äldre ut än vad som uppgavs. Med tydligt syfte på debatten om ensamkommande flyktingbarns ålder. Precis som om den här grabben var ensamkommande, han kom till Sverige när han var sex år.

Slagsmål i krogkön och att bära sig illa åt är en sak, men det här är riktigt vidrigt.

Att hänga ut och håna barn är dessvärre inget anmärkningsvärt i de Sverigedemokratiska kretsarna, snarare ett normalt beteende, och inget att förvånas över. Det här rör sig inte om något vare sig normalt eller demokratiskt parti.

Värt att notera är att alltför många verkar ursäkta rasistisk argumentation. Det var Åhléns fel, dom skulle inte utmanat, underförstått, svenskheten. SVT skulle inte haft med rap i sitt inslag. Kent Ekeroths beteende visar på vikten av medicinska åldersbedömningar etc. etc.

Sanna Rayman ligger i sin ledarkrönika i Expressen den 2 december farligt nära den gränsen. "Varför måste ni ändra på lucia?! skriver hon tre dagar efter det att Åhléns publicerat sin annons. 

En viktig anledning till att jag tar upp Sanna Raymans krönika är den visar på en utbredd missuppfattning om traditioner. Den att traditioner inte ska ändras. 

Det är tvärtom.

En tradition som inte förnyas dör till sist ut. Och kanske lever luciatraditionen redan på övertid. Unga kvinnor verkar inte gilla idén med amerikainspirerade skönhetstävlingar.

Ett annat problem är lussefirandet på förskolor. Dels är det dyrt med kläder för bara ett tillfälle, dels kan det väl knappast sägas ingå i personalens arbetsbeskrivning, att ordna underhållning för föräldrarna.

Jag är inte säker på att aktiviteterna för föräldrar ökar på förskolorna den 13 december, som Sanna Rayman påstår.

Många förskolor har ett elände med föräldrarna, hänsynslösa vuxna som struntar i sådana förordningar som fotoförbud. Och detta handlar inte bara om skyddade identiteter, utan även om föräldrar som kanske inte vill se sina barn på Facebook, delade av någon annan.

Det var annorlunda och enklare när kameran hette Kodak Instamatic, och bilderna hamnade i fotoalbumet.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar