tisdag 20 december 2016

Kommer de senaste dagarnas terror klaras upp?

Känslan gnager i mig att de senaste dagarnas terrorbrott förblir ouppklarade. Och på det sättet ställer till med mera djävulskap än om fallen hade lösts.

Det är tre fall på kort tid som var för sig har potential att ställa till ordentligt med elände.

Onsdagen den 7 december utfördes en självmordsbombning och en bil exploderade i samband med en fotbollsmatch i Istanbul i Turkiet. Allt tyder på att det var en del av PKK som utförde dådet och en grupp har även tagit på sig ansvaret. Terrorattentatet kommer få stora konsekvenser i den krutdurk som består av Turkiet, Syrien, Irak och Iran. Länder som i stort sett fruktar ett fritt Kurdistan lika mycket som Islamiska Staten, IS.

Turkiet kommer med säkerhet att ta terrordådet som intäkt för att intensifiera kampen mot PKK. Såväl inom som utom landets gränser. Peshmerga kommer betecknas med mycket stor misstänksamhet, och kommer inte av något land i krutdurken tillåtas vinna över IS, inte långsiktigt i alla fall.
Karta från Deposit Photos

Måndagen den 19 december mördades den ryske turkietambassadören i Ankara. Mördaren sköts till döds av polisen. Därmed är risken stor att sanningen inte kommer fram om vare sig motiv eller kopplingar. Ryssland ger syriska jihadister skulden, medan Turkiet lastar den Turkiska oppositionen för dådet.

Resultatet torde bli att Ryssland anser sig fått mandat att bomba Aleppo till en grushög, samtidigt som Turkiet tar ytterligare några kliv på diktaturens väg. FN:s mandat i Syrien- och Irakkonflikten riskerar att bli tillintetgjort. Allas krig mot alla kommer att bli än brutalare.

Samma dag rammar en lastbil en julmarknad i Berlin, med många dödsoffer som följd. Händelsen är en attack mot det öppna samhället, och därmed att beteckna som ren terror, även om polisen tvekar med den benämningen. Den person som var misstänkt är släppt. IS har tagit på sig dådet, men det gör dom i stort sett alltid, vare sig dom är inblandade eller inte, så det säger inte ett dugg.

Polisen som utreder brottet är i skrivande stund tillbaka på ruta ett, eller noll. Ingen har någon aning om motiv eller utförare. Föraren av lastbilen är på fri fot.

Jag hoppas innerligt att attentatet får en rättslig lösning, men det känns just nu osäkert. Polisen verkar vara mycket osäker på helt enkelt var dom ska leta. Väldigt ofta brukar attentatsmannen följa med på köpet, men inte i det här fallet. Om det nu var ett välplanerat terrordåd, så är jag i så fall fundersam på varför det inte fanns något ton sprängämne i lastbilen. Lite funderingar bara.

De mera trosvissa förklaringarna om motiv och ansvarig, som vi läst från mindre seriösa medier, överlämnar jag med varm hand åt knäppskallarna, att fortsätta med. 

Men jag hoppas att vettigt folk slutat lyssna. 

Uppdatering: Som ett brev på posten: "Erdogan ser kurdisk terrorism, kurdiska krav på självständighet som ett större hot än Bashar al Assad" (SR)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar