tisdag 8 november 2016

Efter Trump

Oavsett vem som vinner presidentvalet i USA är det berättigat att tala om perioden före och efter Donald Trump.

Dagens Nyheter hade i söndags (6/10) en lång fördjupande artikel om Donald Trumps väg till att bli presidentkandidat för republikanerna (dessvärre bara tillgänglig för DN-prenumeranter, men videon är sevärd). Tankegodset i hans argumentation är ingalunda nytt, det rör sig om gamla konspirationsteorier med rötterna i ”Sion vises protokoll” från det gamla Tsar-Ryssland. Antisemitiska idéer.

Alltså att en konspiration skulle styra världen; media, politiker, kapitalister, fackföreningsrörelser har gått samman för att gemensamt driva världen i önskad riktning. Genom att förneka klimatförändringarna har Donald Trump även lagt till att forskare och vetenskapsmän är korrumperade och ljuger. Och springer i etablissemangets ledband.

Donald Trump själv är försiktig med att peka ut det hela som en judisk konspiration. Även om han lyckas dåligt. Att en av världens ständigt förtryckta minoriteter beskylls för all världens elände är inget nytt. Så gjorde nazisterna i Tyskland på 30-talet, och då ska vi komma ihåg att Tyskland under mellankrigstiden var mindre antisemitiskt än sina grannländer.

Precis som om Donald Trump inte har något egenintresse av att peka ut konkurrenter som kriminella.

Det finns gott om Trumpar i världen, och även i Sverige. Politiker och opinionsbildare som i sin argumentation gör gällande att media ljuger, att forskare och vetenskapsmän är korrumperade, att dessa Trumpar redovisar sanningen samtidigt som de förföljs av etablissemanget. Infowars med den ökände Alex Jones i spetsen är något av primärkälla till många av de ”sanningar” som sprids bland de här konspirationsteoretikerna. Det finns även kopplingar mellan Infowars och Sverigedemokraterna.  

I en del fall sitter de här Trumparna i ledningen för sina länder, som i Polen och Ungern, där den fria pressen har börjat beskäras på ett obehagligt sätt. Det gäller för civiliserade politiker förhindra att så även sker i Sverige. Det finns tillräckligt med brun nationalism i Europa. Det finns ingen anledning att normalisera Sverigedemokraterna.

Den stora faran med Trumps konspirationsteorier, inte minst bland hans anhängare, är att valet, vid en förlust för Trump, kommer betecknas som riggat. Att kapitalägarna och fackföreningsrörelsen tillsammans med media, styrda av judarna, förvägrar amerikanerna att styra över sig själva. En mycket farlig situation.

Skulle Trump vinna valet, då måste han börja infria sina löften om att ”göra Amerika stort igen”. Kolgruvorna ska öppnas igen, stålindustrin ska fås att blomstra.

Det kommer inte att hända. Även om presidenten vill få fart på verksamheten med kol och stål, handlar det om produktionsmetoder som är föråldrade och för alltid borta från USA. Framgångsrik industriproduktion i dag är teknikintensiv och rationell. Trump strör löften kring sig som vore det ett förflutet sekel. Gränserna ska stängas, illegala invandrare kastas ut. Normen ska vara den vite kristne heterosexuelle mannen. Alltså en minoritet av det stora landets population.

Frågan infinner sig: Om Trump får igenom delar av sitt populistiska program, vad händer då? Vad kommer hända när ett isolationistiskt USA tappar marknadsandelar, och folk får det sämre i stället för bättre?

Kommer USA i ett sådant läge göra sig av med den gamla skåpmat Donald Trump levererat? Eller blir resultatet ännu mer av det dåliga?

Oavsett valutgång kommer världen i morgon att vara en osäkrare plats.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar