onsdag 21 september 2016

Per Gudmundsson slirade på sanningen

Av en händelse satt jag och tittade på en road-tripp-dokumentär om Grekland: Grekland med Simon Reeve.

OBS! Endast bild, använd länken ovan för att se programmet.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Grekland, och i vissa stadsdelar i Aten förekommer med jämna mellanrum oroligheter. Inklusive kriminella gäng som tävlar om kontrollen av den organiserade brottsligheten. Det är inte ofarligt att filma eller dokumentera.

Trots det talades det inte, i motsats till i Sverige, om några så kallade No-Go-Zoner. Förmodligen därför att områdena inte uppfyller kriterierna för att kallas No-Go-Zoner.

Det finns för övrigt inga områden som uppfyller kriterierna i Sverige heller. 

Den som myntade uttrycket No-Go-Zon i Sverige var en ledarskribent på SvD. Ska jag vara snäll hade Per Gudmundsson bara otur när han tänkte. 

Den wikipedia-artikel på temat, som är skriven på svenska är inte helt stringent och refererar ovanpå allt elände även till Per Gudmundsson.

”No-go-zon är ett område i en tätort som någon grupp, till exempel paramilitär eller kriminellt nätverk, har spärrat av så att området är bortom kontroll från staten (polis, militär etc.)”

Så står det i den ursprungliga definitionen.

SVT Agenda följde och skildrade för inte så länge sedan polisens arbete i ett sådant område.

Men Hallå!

Använder vi något så när rimliga kriterier för vad en No-Go-Zon är för något så kan det i ett sådant område överhuvudtaget inte vistas några filmteam, som dokumenterar vad som pågår. Det ligger i definitionen.

Bakgrunden till Per Gudmundssons famösa ledarstick är en polisrapport om 53 utsatta områden där polisen behöver förstärkning och mer resurser för att klara av organiserad brottslighet och gängbildning.

Den som bara lite sätter sig in i vad en No-Go-Zon är för något använder inte beteckningen för vare sig svenska eller grekiska förhållanden.

Per Gudmundsson hade inte satt sig in i begreppets betydelse och är därför fullt ansvarig för en kvasidebatt, som fått alltför många efterföljare. Alltså en ren avskrädesdebatt signerad en ledarskribent på SvD.

Begreppet No-Go-Zon används till och med av debattörer som kanske vore värda att lyssna till. Jag vet inte.


Ser jag termen No-Go-Zon, och det handlar om Sverige, slutar jag läsa. 


2 kommentarer: