tisdag 9 augusti 2016

Trots allt har vi värderingar att slå vakt om

I många stycken står talet om svenska värderingar mig upp i halsen. De värderingar som vi i dag åtnjuter lagstadgade och självklara har vi vunnit TROTS de krafter som i dag ylar högst om det svenska.

Vi har i dag en väl utbyggd barnomsorg som gör att arbetsmarknaden är öppen för kvinnor på ett sätt som inte är självklar i många andra länder. En svensk kvinna behöver inte en man för att kunna försörja sig.

Detta är en svensk självklarhet som genomförts trots det parti som Ebba Busch Thor representerade, framför en gigantisk svensk flagga, samtidigt som hon talade sig varm för svenska värderingar. Inte bara flaggan var gigantisk, även hyckleriet. Jag tror inte att något steg framåt för svenska kvinnors frigörelse har tagits utan att KD har försökt bromsa.

Bild från SR:reportage från Almedalen i år.

Samma med aborträtten som garanterade kvinnan rätten till sin egen kropp. Det var knappast tack vare Ebba Busch Thors kristdemokrater denna rätt lagstadgades.

Vi har en religionsfrihet att vara stolta över i dag. Rätten att bedriva religion enskilt eller tillsammans eller låta bli. Att bilda samfund och ha lokaler för gudstjänst. Det är knappast den ursvenska traditionen SD vill slå vakt om, även om Jimmie Åkesson gärna talar om svenskhet.

I Sverige har vi rätten att klä oss som vi vill och använda vilka religiösa symboler vi vill. Undantag i denna rätt finns exempelvis när hygienen så kräver, eller att ögonen måste synas i kontakten med andra människor. Politiker som kräver att kvinnan måste visa hår och panna tycker jag är riktigt obehagliga och bör hållas kort. Sådana propåer har inget med svenskhet att göra. Snarare personligt översitteri.

Rättigheterna för HBTQ-personer är ingen gammal svensk värdering, tvärtom. Men ses redan i dag som en omistlig del av det svenska. Var det KD eller än värre SD som drev dessa frågor? Politikerna som pratar mest om svenska värderingar i dag? Den enda värdering som stämmer i det här fallet är dubbelmoral.

Den svenska yttrandefriheten är en gammal värdering vi har gemensamt. Den ska inte förväxlas med att få stå oemotsagd. Den polska modellen där staten kopplat ett grepp om public service är något som SD ser som ett föredöme, men det är inget vi vill importera till Sverige, eller? För det är väl viktigt med svenska värderingar och traditioner?

Vi har frihet att välja produkter på en öppen marknad. Delar vi inte leverantörens värderingar, väljer vi bort leverantören. Yttrandefrihet kontra fritt val. Enkelt eller hur?

Det finns som sagt många värderingar värda att slå vakt om, men de viktigaste av dessa förknippar jag inte med någon av de politiker, som pratar mest om värderingar, svenskhet och traditioner.

Uppdatering: Sabina McDowell ger i en debattartikel i Expressen ett hälsosamt perspektiv på det här med värderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar