onsdag 17 augusti 2016

Allmänpolitisk debatt för inbördes beundran

Med ett igenkännande läser jag dagens ledare av Csaba Bene Perlenberg i Dalarnas Tidningar. Ledaren ”Hans undergångsfantasier var ju skadliga för Sverige” ger en välförtjänt känga åt Stefan Löfven. En ledare måste vara försiktig med orden, om inte kan till synes harmlösa fraser bli självuppfyllande profetior.

Ekokammaren laddas av viskningar, rykten, förvanskningar, överdrifter. Tysta leken blir till en ostämd kör i moll.
De rädda, de som är ensamma om sitt inbillade katastrofläge, är dock måna om att vara ensamma tillsammans med likasinnande (sic), gärna i sociala medier. Så förverkligas undergångsfantasier.

Ungefär så uppfattar jag det här debattforumet, Allmänpolitisk Debatt på Facebook. Helst ska inte ”idyllen” av bilbränder, våldtäkter, sexuella övergrepp, utländska stöldligor etc. störas. Synen att media, forskare och myndigheter mörklägger och förtiger odlas. Länkar till sajter som NewsVoice reser inga frågetecken, även om det rör sig om artiklar med extremt grovt innehåll, hårdvinklade sidor från sverigedemokraternas mediesfär ges relevans som trovärdiga källor. Ekonomen Tino Sanandaji ges tyngd som vore han kriminolog. EXPO jämställs med Stasi.

Att påtala att en moderator, Staffan Danielsson, själv använder och legitimerar extremnationalistiska källor (klarvaken.se, som drivs av jur kand Richard Langéen, och som var upphovsman till nazistsidan nationell.nu) ses i den skyddade verkstaden som smutskastning.

Grafisk bild av polisens rapport om bilbränder i Malmö.

Att inte acceptera Sverigebilden av att brottsligheten ökar är det samma som bära foliehatt. Visar polisens rapportering att bilbränderna minskat i Malmö är det något fel på rapportering och statistik. Att ifrågasätta omfattningen av kriminella stöldligor detsamma som att tillverka halmgubbar. Att anse det rasistiskt att dela gamla artiklar, bara för att det gamla materialet bekräftar en stereotyp bild av islam, är detsamma som att inte vilja ha dialog.

Mycket kondenseras till en kampanj för att brottslingars ursprung ska vara en utgångspunkt i rapporteringen. Tydligen ska grupper som sverigeromer, sverigefinnar, etniska kristna svenskar, syriska kurdiska yazidier osv anges. Eller vad menar man?


Kanske fyller debattsidan ett syfte, men mycket som avhandlas anser jag vara osmakligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar